САЩ се оттеглят от Сирия

САЩ се оттеглят от Сирия

СПОДЕЛИ

Доналд Тръмп разпореди изтеглянето на американските военни от Северна Сирия .Така на практика САЩ разрешава на Турция да предприеме действия по източния участък на границата със Сирия. Досега Вашингтон воюваше в съюз с кюрдските сили срещу бойците на Ислямска държава и предупреждаваше Анкара, че не бива да атакува техни съюзници.

Изявлението на Белия дом идва след разговор между президента Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, като двамата са се разбрали да се срещнат във Вашингтон следващия месец.

От съобщение на кабинета на Ердоган става ясно, че двамата са обсъдили предложената 20-милна (32 км от границата) зона за сигурност на изток от Ефрат. Според Ердоган създаването на такава зона е от ключово значение за “неутрализиране на заплахата, произтичаща от терористите PKK-YPG” и създаването на условия, необходими за завръщането на сирийските бежанци в родината им.

Миналият декември Тръмп обяви, че иска пълно изтегляне на войските от Сирия.Малко след това тогавашният министър на отбраната Джеймс Матис, който категорично се противопостави на този ход, подаде оставка.

Коментари

avatar