САЩ обиниха Русия,че нарушава договора “Открито небе”

САЩ обиниха Русия,че нарушава договора “Открито небе”

СПОДЕЛИ
Снимка :Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната му вече няма да е част от международната спогодба “Открито небе”,която позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити. За “Ройтерс” американски представител казва, че властите са установили “пределно ясно, че вече не е в интерес на САЩ да е страна” по договора.

Москва категорично отрича обвиненията на Вашингтон. В официалното изявление на руското външно министерство се посочва, че излизането на САЩ от спогодбата ще има не само преки последици, но от това ще пострада и “архитектурата на европейската сигурност като цяло.

Договорът “Открито небе” е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

avatar