САЩ изкупи всичките запаси от “Ремдесивир” срещу COVID-19

САЩ изкупи всичките запаси от “Ремдесивир” срещу COVID-19

СПОДЕЛИ

Никоя друга държава няма да може да купи лекарството “Ремдесивир”, което може да помогне за лечение от COVID-19, поне през следващите три месеца, пише “Гардиън“. САЩ са купили почти цялото количество от медикамента, а то е едно от двете лекарства, доказано, че действат срещу коронавируса.

Експертите са обезпокоени както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина.

Администрацията на Доналд Тръмп вече показа, че е готова да надмогне всички други страни, за да осигури медицинските доставки, от които се нуждаят САЩ, коментират те.

“САЩ имат достъп до по-голямата част от доставката на това лекарство, така че за Европа няма нищо”, заявява пред изданието д-р Андрю Хил, старши научен сътрудник в университета в Ливърпул.

“Ремдесивир” е първото лекарство, одобрено от лицензиращите власти в САЩ, за лечение на коронавируса.

То се произвежда фармацевтичната фирма “Gilead” и вече е доказано, че помага на хората да се възстановят по-бързо от болестта.

Първите 140 000 дози бяха доставени за клинични изпитания по цял свят, но вече са свършили. Администрацията на Тръмп е купила над 500 000 дози, което е цялото производство на “Gilead” за юли и 90% от производството на фирмата за август и септември.

“Президентът Тръмп направи невероятна сделка, за да гарантира на американците достъп до първата разрешена терапия за COVID-19”, заяви американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките ресурси Алекс Азар.

Лекарството, което е изобретено за лечението на Ебола, е патентовано от “Gilead”, което означава, че никоя друга компания в развитите страни не може да го произвежда. Цената на курс за лечение е около 3200 долара.

avatar