Само 14 са леглата за болни с COVID-19 в тежко състояние в...

Само 14 са леглата за болни с COVID-19 в тежко състояние в област Бургас

СПОДЕЛИ

По данни на РЗИ Бургас 15 са болничните заведения на територията на област Бургас, които приемат за лечение болни от  COVID-19. Броят на интензивните легла е 67(от тях 14 за COVID болни), а на тези за по-лека форма на протичане на болестта – 219.

Това съобщиха от Областна управа след заседание на Областния щаб за борба с COVID-19 в понеделник.

Към днешна дата 128 души от областта с положителни проби на коронавирус са хоспитализирани в болнични заведения, 737 са на домашно лечение. На този етап са преустановени плановите операции в болниците в Бургаска област, но плановият прием на пациенти продължава.

Още четири лечебни заведения се включват в борбата със заболяването –  МБАЛ “Лайф Хоспитал”, МБАЛ “Д-р Маджуров”,МБАЛ “Сърце и мозък”, КОЦ Бургас.

53 учители от училищата в  област Бургас и 9 в детски градини са с положителни проби за  COVID-19, 48 са положителните  ученици.

Запазва се добрата тенденция от минали седмици, а именно малък е броят сред най-малките, дали положителни резултати за заболяването – 2. Карантинираните ученици са 962, а броят на карантинираните деца в детски градини  е 168. 

Членовете на щаба, сред които и 13-те кмета на общини в област Бургас, изказаха противоположни мнения относно необходимостта от въвеждане на по-строги мерки. В тази връзка всеки от тях ще има правото да въвежда мерки по места, спрямо спецификите на конкретната община, броя на заболелите и др. Допълнителни общи мерки, които да са в сила за всички общини, на този етап няма да бъдат вземани.

Ето каква е ситуацията с болниците в страната:

Търговище

В болницата в Търговище няма свободни легла. Към днешна дата има над 70 пациенти, настанени в различни отделения. Има и доста чакащи за прием.

Силен недостиг на персонал има в болницата в Омуртаг. От общо 124 легла в болницата над 20% са заети от пациенти с COVID-19.

В Попово няма свободни легла, а ръководството на болницата чрез РЗИ предприе мерки за разширяването на капацитета с още 10 легла.

В многопрофилната болница в Благоевград има няколко свободни легла в инфекциозното отделение, а до дни в болницата ще бъде разкрито още едно COVID отделение с 15 легла.

Пълно е отделението и в Разлог, като всички 45 легла за пациенти с COVID-19 са заети.

Почти няма свободни легла в Югозападната болница, която обединява лечебните заведения в Петрич и Сандански, а при необходимост ще бъдат поставени допълнителни легла.

И в Гоце Делчев 40% от всички легла в болницата вече са за пациенти с COVID-19. Почти всички 50 легла са заети.

Плевен

40 са леглата в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Георги Странски“ в Плевен.В момента там са настанени 15 пациенти с COVID-19.

Хасково

52 души с COVID-19 са настанени в болниците в Хасковско, като повечето от тях са настанени в областното лечебно заведение. Заради нарастващия брой на заразените, пациенти с COVID-19 вече се лекуват и в общинските болници.

Пловдив

Към днешна дата в Пловдив и областта няма болници, в които да няма свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19. Общо 43 са свободните легла, на разположение са още 24 легла за интензивно лечение, както и 7 стаи за пациенти, при които COVID-19 все още не е лабораторно потвърден.

В Карлово инфекциозното отделение с капацитет 10 легла вече е запълнено, като предстои да се съберат две отделения на един етаж, за да се освободят 25 легла.

В Добрич няма недостиг на легла за пациенти с COVID-19. В многопрофилната болница са базирани 40 легла в COVID сектора към Второ вътрешно отделение, плюс 6 легла за интензивни грижи на пациенти в реанимацията.

В общинските болници в Балчик има 5 легла за пациенти с COVID-19, а в Каварна – 3 легла. Там обаче досега не се налага настаняване на болни.

12 са пациентите, настанени с COVID-19 в областната болница във Велико Търново. Там разкритите легла за лечение са общо 33, като на този етап няма недостиг на медицински персонал.

В общинската болница в Горна Оряховица в момента се лекуват 13 пациенти, а наличните легла са 25.

Враца

На този етап във Враца няма криза за медицински работници и болнични легла, въпреки високата заболеваемост от 131 души на всеки 100 000 за последните 14 дни.

В инфекциозното отделение в болницата в Ловеч леглата са 23 и на този етап не се налага разкриването на нови.

Не са запълнени и 30-те легла в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, където в момента се приемат за лечение пациенти с COVID-19.

Смолян

В болниците в Смолянско има достатъчно свободни легла за пациенти с COVID-19. В многопрофилната болница в Смолян в момента се лекуват 30 пациенти. Там няма недостиг на легла, има възможност за разкриването на допълнителен брой.

Кюстендил

Няма недостиг на медицински персонал и легла за пациенти с COVID-19 в Многопрофилната болница в Кюстендил. Отделението, където се настаняват по-тежки случаи със симптоми на коронавирус, разполага с 40 легла и 10 респиратора.

В момента там се лекуват 9 души с COVID-19. Състоянието на двама от пациентите е тежко.

Варна

120 са болничните легла във Варна, предназначени за пациенти с COVID-19. Заети са 103 от тях. Пациенти с коронавирус се настаняват и в болница “Света Анна”, в университетската болница “Света Марина” и във Военноморската болница.

Отделение за болни с COVID-19 ще има и в частна варненска болница. От утре и в болницата в Провадия ще се приемат пациенти с коронавирус.

Видин

На този етап във Видин няма проблеми с леглата с пациенти с COVID-19, както и с медицинския персонал. Ако броят на заразените се увеличи, от РЗИ признаха, че за болницата ще е трудно да се справи.

Русе

17 са свободните легла в момента в болниците в Русе и Бяла. В болница “Канев“ всички 52 легла в COVID-сектора и инфекциозното отделение са заети, тъй като са приети заразени от Търговище, Шумен и Разград.

Ямбол и Сливен

В областните болници в Ямбол и Сливен няма необходимост от разкриването на допълнително легла за пациенти с COVID-19.

Шумен

В болницата в Шумен няма върнати пациенти с COVID-19. Заразени се настаняват и в болничния филиал в Нови пазар.

В болницата във Велики Преслав са настанени четирима пациенти с коронавирус. В трите COVID сектора в Шуменско са ангажирани 18 лекари и всички дежурни медици./

Източник:БНТ

avatar