Съхнат полезащитните горски пояси в Добруджа

Съхнат полезащитните горски пояси в Добруджа

СПОДЕЛИ

Необичайно съхнене при близо 100 километра от полезащитните пояси в Добруджа се наблюдава през тази година. Причината е в екстремната суша през последните две години, както и в нов вид вредител по дърветата, непознат до този момент за страната ни, съобщава БНР.

За преодоляването на проблема ще се пристъпи към санитарна сеч, както и засаждане на по-устойчиви на суша дървета.Заради липсата на сняг през зимата и малкото количество валежи през пролетта и лятото е започнало масово изсъхване на дърветата по поясите. 

Обследвани са 365 насаждения на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик, като дърветата в тях са на възраст между 20 и 80 години. Навсякъде се наблюдава този процес, но главно при планинския и американския ясен. Взети са проби от засегнатите пояси, които все още не са готови, но според учените дърветата са нападнати от непознат за България вредител, който се е появил заради промените в климата.

При най-засегнатите пояси ще се проведе санитарна сеч, за да не създават падналите дървета проблем на земеделците, а залесяването на засегнатите участъци ще стартира през пролетта на 2021 година.

avatar