Съдят двама надзиратели за смъртта на затворник в Бургас

Съдят двама надзиратели за смъртта на затворник в Бургас

СПОДЕЛИ

Софийска градска прокуратура внесе в Районен съд гр. Бургас обвинителен акт срещу Стилиян Карчев и Ангел Мавров- надзиратели в Затвора гр. Бургас, за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на лишен от свобода – престъпление по чл.122 ал.1 от НК.

Инцидентът е станал на 25 март 2017 г., когато възникна повреда на парната инсталация в спалното помещение на затворника Горан Горанов. Той получил тежка термична травма, попарване на дихателните пътища и изгаряне на 53% от кожата на главата.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната. Ако бъдат признати за виновни Стилиян К. и Ангел М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Р България.

avatar