Съдът отново залят от жалби заради задължителното носене на маски

Съдът отново залят от жалби заради задължителното носене на маски

СПОДЕЛИ

Над 400 жалби са постъпили по електронен път във Върховния административен съд до 14,00 часа днес срещу задължителното носене на маски, регламентирано в Заповед РД-01-197 от 11.04.2020 г. на министъра на здравеопазването,съобщава БНТ.

Повечето от жалбите са изпратени на електронната поща на съда пред уикенда, като се очаква да започнат да постъпват и по пощата, съобщиха от съда.

Предстои жалбите да бъдат администрирани и редовните да бъдат насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание.

Съгласно чл. 182, ал. 1 от АПК, в едномесечен срок ВАС трябва да публикува обявление за оспорването на общия административен акт в Държавен вестник.

Предстои администрирането и на всички жалби срещу други заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното в страната извънредно положение.

Един от първите обжалвали заповедта на Ананиев е адвокат Николай Хаджигенов. В блога си той определя и новата заповед като незаконосъобразна и я квалифицира като „правна и медицинска пунта-мара“

Той е публикувал предложена от него жалба, като готова бланка за теглене, обжалваната заповед и адресът на който следва да бъде изпратена от всеки, който иска да се противопостави на поредното ограничение.

avatar