Русия затегна правилата за влизане в страната от чужбина за руските туристи

Русия затегна правилата за влизане в страната от чужбина за руските туристи

СПОДЕЛИ

От 1 май Русия затегна правилата за влизане в страната от чужбина за руските туристи – от този ден нататък всички руснаци, които преминават границата по какъвто и да е начин, трябва да преминат два PCR теста за коронавирус при пристигане. Съответните промени са описани в постановлението на главния санитарен лекар на Русия Анна Попова от 16 април, съобщава Lenta.ru.

Необходимо е да се подложите на лабораторен тест в рамките на пет дни след завръщането, а първият анализ трябва да бъде подаден в рамките на три дни след влизането в Русия, а интервалът между повторните тестове трябва да бъде поне един ден.

След това резултатите от теста трябва да бъдат качени на портала на държавните служби. Отбелязва се, че за непредставяне на информация за анализи в определения срок се предвиждат глоби до 40 хиляди рубли.

Преди да се върнат в Русия, туристите също трябва да се регистрират в личния акаунт на Държавните служби – подаването на попълнен формуляр за кандидатстване в електронен вид (QR код или PDF формат) или в печатен вид ще бъде необходимо при преминаване през санитарен контрол при влизане в страната .

Според експерти средната цена на PCR тест в Москва и Санкт Петербург варира от 2,5 до 3,3 хиляди рубли. Съобщава се, че представители на туроператори са се обърнали към вицепремиера Татяна Голикова с молба да отменят повторното тестване – според тях това ще увеличи финансовата тежест за гражданите и ще принуди туристите да отказват да пътуват в чужбина. Освен това беше предложено ваксинираните руснаци да бъдат освободени от тестове за COVID-19 при връщане.

Преди това се изискваше двойно тестване за COVID-19 за туристите, завръщащи се в страната от Турция и Танзания – съответните правила за влизане за тях започнаха да действат на 21 април.


При влизане в други страни са въведени строги изисквания

Сега 29 държави отвориха своите граници за руснаците. В някои от тях правилата за влизане остават доста строги: пътниците трябва да се самоизолират за две седмици и да преминат няколко PCR теста. Например тайландските власти отново удължиха карантината дори за ваксинирани туристи.

Повечето от новоотворените страни изискват отрицателни резултати от PCR тест или сертификат за наличие на антитела. Освен това наскоро много държави признаха ефективността на ваксинацията срещу COVID-19 с руския препарат Sputnik V.

Въпреки това, най-често при влизане те изискват документ за ваксинация на английски език. Той може да бъде генериран автоматично на уебсайта на държавните служби, като въведете данните от паспорта си в специална форма. След това трябва да отидете в раздела „Общ преглед“, където ще бъде наличен дневник за самонаблюдение за тези, които вече са били ваксинирани. QR код със сертификат заедно с връзка за изтегляне ще се появи след щракване върху бутона „Отиди на дневника“.

За влизане в Армения, Беларус, Киргизстан и Узбекистан не е необходим документ на английски език. Куба приема сертификат на руски език, но експертите съветват да се да се вземе английската версия.

В навечерието на майските празници руското външно министерство предупреди руснаците за рисковете от заразяване с коронавирусна инфекция при пътуване до чуждестранни курорти. Официалният представител на ведомството Мария Захарова призова гражданите да „внимателно“ преценят възможните рискове, когато планират почивка в чужбина.

Тя също така отбеляза, че напоследък се наблюдава увеличаване на честотата на COVID-19 в много туристически дестинации.

avatar