Русия и Китай внедряват заедно 5G

Русия и Китай внедряват заедно 5G

СПОДЕЛИ

Русия е заинтересована от сътрудничество с Китай за внедряване на стандарта 5G, заяви на младежки образователен форум близо до Москва руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия няма да следва примера на американците, които просто изискват от всички да не си сътрудничат за 5G с Китай, по-специално с компанията Хуавей (Huawei). Напротив, Русия е заинтересована да си сътрудничи със страните за създаване на съвременни технологии и внедряването им в практическия живот, допълни руският външен министър.

Лавров уточни, че ресорните министерства и ведомства работят активно за разпространението на тази технология в Русия.

Предстои да се реши въпросът за конкретните честоти, които да бъдат отпуснати за 5G. Въпросът е как военните, които отдавна работят на тези честоти, да намерят някакъв изход, така че или да направят място или да намерят друг ешелон в тези честоти, отбеляза министърът.

5G е много важна тема както за Русия, така и за целия свят, изтъкна в заключение ръководителят на руската дипломация.

Китай вече подписа с руската МТС споразумение за развитие на мрежата за връзки от ново поколение 5G.

Споразумението с Huawei беше подписано от лидерите на двете страни — Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва през юни 2019 година.

Всички руски оператори изразиха готовност да участват в този проект.

Какво е 5G и как работи

В ерата на 5G ще бъдем в състояние да изтегляме файлове, да играем онлайн игри и да плащаме за неща само за миг. Качването на файлове в облака ще бъде толкова бързо, колкото съхраняването  им на местно ниво.

Новата мрежа ще бъде особено важна, когато става въпрос за успеха на интелигентните ни домове и автомобили които се управляват сами.

Ще донесе ли някакви други ползи?

5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на „Интелигентни градове“, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.

Нашите домове също ще станат по-свързани. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго. Намалената латентността в 5G мрежата ще гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще реагират мигновено на командите ни, като например да спрат.

Виртуалната реалност също ще стане по-достъпна. В момента, пропускателната способност на виртуалната реалност е почти 100 пъти по-висока, отколкото да играете на видео с висока резолюция.

Как работи 5G мрежата?

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули), които управляват всеки отделен поток от данни.

На свой ред това ще направи цялата мрежа по-здрава. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените „милиметрови вълни“.   

Следващото поколение високоскоростни мобилни данни, известни като 5G, бавно но сигурно си проправят път в живота ни. Но тъй като тази мрежа се разгръща в момента, има много погрешни схващания и объркване около тази нова технология.

Това не е изненадващо – 5G ще има влияние върху живота на много хора по целия свят и поради това още много въпроси ще възникват у хората. Тъй като внедряването на 5G ще продължи и през 2020 година, предвижда се до 2023 година да има 1 милиард клиенти на 5G. Тези 5G мрежи не само ще свързват потребителите към свръхбърза мобилна мрежа, но и много други индустрии ще се възползват от по-бързата свързаност на 5G, като самоуправляващи се автомобили, дронове, интернет на нещата и т.н.

За да стане по-лесно приемането на технологията, от CNet са решили да развенчаят няколко мита за 5G.

Безопасен ли е 5G?

Едно от най-големите притеснения на хората е, че радиочестотата на 5G мрежата ще бъде опасна за тях, ще ги изложи на радиация и ще ги разболее от рак. Страховете не са напълно неоснователни – доклад от Световната здравна организация от 2011 година предложи излъчването на мобилни телефони да бъде посочено като „вероятно канцерогенно за хората“.

През 2016 година бе проведено проучване, финансирано от правителството на САЩ, което показа връзка между радиочестотното излъчване и раковите заболявания при плъхове. А популярните телефони като iPhone и тези от серията Galaxy може да надхвърлят допустимото ниво на радиочестотно излъчване.

Но връзката между рака и телефоните е доста завишена. Много други неща, с които се сблъскваме всеки ден, се считат до известна степен за канцерогенни, включително дизеловото гориво, алое вера и опакованата храна. Освен това, при споменатото по-горе проучване от 2016 година плъховете са били изложени на нива на радиация, които надвишават нивата на радиация, на които хората биха попаднали от мобилните си телефони.

Все още е твърде рано да сме 100% убедени в някое от двете твърдения и не бива да се подаваме на страховете си.

Ще замести ли 5G, 4G? Ще ми трябва ли нов телефон?

5G не замества изцяло 4G. По-скоро се надгражда върху съществуващите 4G мрежи. Всички основни доставчици по света все още са далеч от цялостно  5G покритие. Дори ако 5G е наличен във вашия район, телефонът ви все още не е остарял. Все още ще работи перфектно на 4G. Въпреки че ще ви трябва 5G телефон за достъп до 5G мрежа, това не означава, че имате нужда от такъв, за да извлечете някои от предимствата на новата технология. В действителност, докато мрежата от следващо поколение не се разгърне изцяло, 4G може да ви предложи по-добро изживяване в някои моменти.

Ще станат ли услугите по-скъпи с навлизането на 5G?

Най-вероятно да. Поне засега практиката го доказва. Като цяло 5G плановете ще струват повече, но не очаквайте доставчиците да са напълно ясни и прозрачни за това. Ценовите модели се променят с течение на времето, това е факт.

Ще мога ли да стриймвам видео с високо качество по всяко време?

Не е задължително, тъй като това зависи от вашия доставчик на услуги за стрийминг на видео и вашия план.

Наистина ли 5G дава много повече?

По време на  MWC 2019 през месец февруари, станахме свидетели на първата операция на живо, при която лекарите се възползваха от възможностите на 5G. Лекарят, който извършваше операцията се консултираше с хирург, който беше на съвсем друго място. Той успя да предаде инструкции и операцията премина успешно. Въпреки че цели операции, разчитащи на 5G, няма да бъдат възможни веднага, няма никакво съмнение, че 5G ще направи революция в медицината.

5G може да се използва в медицината и по други начини. Стриймингът с висока разделителна способност и усъвършенстваните изображения на пациентите могат „да вкарат“ здравните експерти във всеки дом.

Що се отнася до автономните автомобили, велики резултати вероятно няма да видим още много години, ако изобщо има такива. Но 5G се разглежда като „улеснител“ и „ускорител“ за самоуправляващите се автомобили, когато става въпрос за комуникация, закъснение и честотна лента.

avatar