Рис се появи в Стара планина/ СНИМКИ/

Рис се появи в Стара планина/ СНИМКИ/

Източник:България днес

СПОДЕЛИ
Снимката е направена от на ловеца Юлиан Петров, който неочаквано среща рис в Стара планина.

Уникален хищник, за който се знае, че е изчезнал по нашите тeритории, бе заснет случайно в Стара планина,съобщи България днес.Удивителните снимки са направени от ловеца Юлиан Петров, който съвсем неочаквано се сблъсква очи в очи с горското животно. Той запазва самообладание, вади телефона cи и снима дивия звяр.Оказва се чистокръвен pиc. Животното официално е вписано като изчезнал  вид в Червената книга на България от 1985 година.

“Става въпрос за съвсем естествено навлизане на риса от Карпатската популация през Румъния, Сърбия и по планинската верига към нас”, коментира пред “България Днес”доц. д-р Диана Златанова , директор на “Екологичен научно-образователен център”в столичния зоопарк и експерт по едри хищници.

Доста дълго време проблем за навлизането на тези животни се оказваше граничната ограда между Сърбия и Бъпгария. След като кльонът се премахна, все по-често идват рисове тук. През 2011 година намерихме следи в парк “Българка” в Централен Балкан. За сьжаление, и там бързо”решиха пробпема”, като го отстреляха,
споделя зоологьт.

“Беше мъжки екземплляр. Умишлено няма да кажа къде точно го видях,защото бракониерите ще го открият”,споделя автора на снимката.

Появилият се див звяр е от вида евроазиатски рис.Първите документирани сведения за наличието му по българските земи датират от 1862 г. Поспедният официално регистриран рис в Бъпгария е бил убит през 1941 г. в Панагюрище от немски войници. След края на Втората световна война това животно изчезва от българската природа. През 80-те години на миналия век са правени неуспешни опити за заселване на екземппяри в райони в Стара планина. От края на ХХ век се появяват сведения за епизодичното завръщане на риса.

Рисът живее 5-10 години. Въпреки че е потайно животно, не се страхува от човека. Обитава просторни горски масиви в планините. Предпочита стари естествени гори и скалисти места. В години на глад е възможно да влезе и в населени места. Рисовете са нощни животни и много рядко ловуват през деня.

Най-голяма популация на рисовете е в Русия. На Балканския полуостров живеят едва около 350-400 екземпляра, повечето от които в Сърбия. Около 80 има в Апбания. На територията на Румъния, извън полуострова, рисовете са около 1200. Докато в цяпа Европа са около 8000, основно из Финландия.

Авторът на снимките Юлиан Петров с повалена вълчица.
avatar