Регистрираха две нови огнища на африканска чума във Варненско

Регистрираха две нови огнища на африканска чума във Варненско

СПОДЕЛИ

Нови две огнища на африканска чума бяха открити във варненска област.

Едното е край Шкорпиловци, а второто в ловно стопанство Шерба. И в двата случая става въпрос за заразени диви прасета. Предприети са всички мерки за ограничаване на придвижването на дивите животни.

За новите огнища в Шкорпиловци и Шерба стана ясно по време на извънредното заседание на областната епизоотична комисия във Варна,съобщава БНТ. До момента във Варна и областта нямаше други огнища на африканска чума, с изключение на заразата миналата година в село Осиново.

Заразените с африканска чума диви прасета са били намерени от ловци. След взетите проби резултатите са категорични, че животните са починали от болестта. Опасността е голяма, тъй като в този район на страната се отглеждат над 10 000 прасета – в ловните стопанства в Шкорпиловци и Шерба, а заразата бързо се разпространява.

Стана ясно и че площадката от 17 декара, където трябваше да бъдат загробени заразените животни от свинекомплекса в село Брестак е негодна.

Очаква се да започнат изкопните работи в новия терен, а най-късно в понеделник трябва да започне и самото загробване на заразените животни от свинекомплекса в село Брестак.

Избраният нов терен е държавна собственост, което улеснява изваждането на всички разрешителни. От областната администрация имат готовност и за още два резервни терена – всичките близо до свинекомплекса. Освен този в Брестак, на територията на Варна има още три големи свинекомплекса – в Слънчево, Любен Каравелово и Игнатиево. Очаква се и там да бъдат обособени площадки, които да са в готовност при евентуално откриване на нови огнища на африканска чума. Защото, оказва се, че изборът на подходящ терен е също проблем за областта.

avatar