Реална опасност от разпространение на дребна шарка

Реална опасност от разпространение на дребна шарка

СПОДЕЛИ

Дете от пловдивския квартал “Столипиново” е прието за лечение в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив,съобщава професор Мариана Стойчева, цитирана от БНР. Детето е със съмнения за морбили,  изолирано е, но има опасност от разпространение на заразното заболяване.
Епидемията от заболяването, известно като дребна шарка, продължава да се разпространява в Румъния. Според тамошните здравни власти до момента има 17 починали, а заразените са над 3 хиляди.
Шарката протича с около 10-дневен обрив. При това заболяване се получава подтискане на имунната система и организмът става предразположен към всевъзможни инфекции.
Най-доброто средство за предпазване от дребна шарка е активната имунизация. Имунизацията срещу дребна шарка (морбили) се прави с жива атенюирана ваксина. В нашата страна тя се прилага в комбинация с паротитната и рубеолната ваксина и е част от задължителните ваксини в имунизационния календар на България.
Ваксината срещу дребна шарка се поставя подкожно на 13-месечна възраст, а на 12-годишна възраст се прави реимунизация.
Ваксинираните лица придобиват имунитет, който трае години, понякога до живот. Масово проведената (правилно) имунизация драстично е намалила случаите на морбили както у нас, така и в целия свят.

 

avatar