Разрешават плановите операции и плановия прием в болниците

Разрешават плановите операции и плановия прием в болниците

СПОДЕЛИ


Плановите операции и плановият прием в болници ще бъдат възстановени, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Провеждането им беше ограничено през есента заради епидемията от COVID-19.

За прием в болница ще се изисква отрицателен антигенен тест за коронавирус, който ще бъде провеждан в лечебното заведение и ще бъде безплатен за пациента, допълни Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса.

Очаква се утре да бъде издадена заповед, в която да бъдат указани действията по приема и тестването на пациентите, уточни министър Ангелов.

През следващата седмица се очаква възстановяване само на практически занятия, които не могат да се извършват в електронна среда, за учениците до 12-ти клас, както и за студентите. Заедно с министър Вълчев ще изготвим списък, за да постигнем консенсус, допълни Ангелов.

Вече почти половината от лекарите и медицинските сестри желаят да бъдат ваксинирани, целта ни е да обхванем над 60 на сто от цялото общество, каза министър Ангелов.
От следващата седмица с имунологичните лаборатории ще започне проект, чрез който да добием информация за ефективността на ваксините, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

avatar