Разбиха престъпна група, продавала фалшиви документи /СНИМКИ/

Разбиха престъпна група, продавала фалшиви документи /СНИМКИ/

СПОДЕЛИ

Петима души са с повдигнати обвинения след мащабната акция, при която бе разбита престъпна група за изработка на фалшиви документи.

В началото на миналата година в отдел „Икономическа полиция“ в ОДМВР – Пловдив е постъпила информация за лица, които са се занимавали с изготвяне и пласиране на неистински официални документи. След проведеното продължително разследване, в рамките на което информацията е разширена и конкретизирана, е образувано досъдебно производство, преобразувано впоследствие в следствено дело, след като сред участниците бил установен и служител от отдел „Миграция“ в ОДМВР-Пловдив.

След първият сигнал за съмнителната дейност на служителя е осъществено и съответното наблюдение над него. За времето между 15 и 18 януари 2021г. в градовете Пловдив, Ихтиман, Карлово и Самоков служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, отдел „Икономическа полиция“ на ОДМВР- Пловдив и Окръжен следствен отдел е проведена и специализираната операция.

Извършени са 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са намерени множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България, с изключително високо качество на изработка. Иззети са и вещи, необходими за изготвяне на откритите неистински документи – снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки и преса за изработката им. На два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два пистолета и боеприпаси.


До момента е установено, че изготвяните документи са били предназначени за албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз. Според събраните данни, обвиняемите влизали в контакт с граждани на Турция, Албания и Тунис, които желаели да се снабдят не по установения ред с документи за постоянно пребиваване в страната ни, за „услугата“ те плащали различни суми, достигащи над 10 000 евро. Изяснена е и ролята на полицейския служител – той давал на съучастниците в престъпната група данни от информационните архиви на МВР- серийни номера на лични документи. До момента са установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Чужденците са задържани на съответните гранични пунктове у нас. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на фалшиви дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.


Предстои в утрешния ден Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми.

avatar