Пуснаха първата 5G мрежа в България

Пуснаха първата 5G мрежа в България

СПОДЕЛИ
Снимка:vivacom

В България вече функционира първата обществена мобилна мрежа от пето поколение – 5G.

Днес VIVACOM стартира своята 5G мрежа еднoвременно във всички 27 областни центъра на страната,съобщават на сайта на мобилния оператор.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърляне на данни ще бъде с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

Това е първият етап от въвеждането на новата технология, при който е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G.

Той е реализиран чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS).

В Европейския съюз вече има 50 развити 5G мрежи в 10 страни членки. Това са в Австрия, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Румъния, Испания и в Обединеното кралство, което вече не е част от Европейския съюз.

В Съединените американски щати и четирите представени големи мобилни оператора предлагат 5G услуги още от 2018 и 2019 година. Там предлагането вече е доста напреднало, свързано е с предлагане на „умни устройства“ в домовете и за домакинствата.

Какво е 5G?

Буквата “G” в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа.

За да използваме мобилните си телефони, а и други устройства за безжична комуникация, е необходимо наличието на мобилни мрежи, които да пренасят сигналите. Най-общо те са ни познати под наименованията за съответното поколение мрежи 2G, 3G, 4G и 5G.

5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на „Интелигентни градове“, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.

Нашите домове също ще станат по-свързани. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго.

5G ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет.avatar