Пускат втората партида притивогрипни ваксини в аптеките

Пускат втората партида притивогрипни ваксини в аптеките

СПОДЕЛИ

Противогрипни ваксини в аптечната мрежа в страната все още няма.

Въпреки обещанията, че дозите ще бъдат пуснати за свободна продажба, такива не могат да бъдат намерени.

180 000 противогрипни ваксини са предвидени за 2020 г. по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип  2019 – 2022 г. Това е с 60 000 повече от предвидените през миналата година ваксини, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов във времето за парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на депутатите от БСП Георги Гьоков и д-р Емил Тончев относно осигуряването от МЗ на противогрипни ваксини срещу сезонен грип.

Националната програма предвижда осигуряването на безплатни ваксини за пенсионери на и над 65-годишна възраст, като целта ѝ е за 4-годишния период на действие имунизационният обхват на целевата група да се повиши от 10% през 2019 г. до 25% през 2022 г., припомни министърът.

За миналата година в България по програмата при осигурени 120 000 ваксини са направени 113 835 имунизации, отчете министърът. „Т.е. това са хората, които са пожелали да бъдат ваксинирани“, уточни той и допълни, че в целевата група е достигнат имунизационен обхват от 7,68% при заложен до 10% и представлява увеличение на обхвата с над 5% спрямо отчитания през предходните години.

Ваксините за тази година вече са налице, в момента се разпределят по всички общопрактикуващи лекари и ще започнат да се поставят на хората, които имат нужда от това, допълни министърът.

Проф. Ангелов отбеляза още, че паралелно с осигурените по Националната програма 180 000 ваксини на българския пазар бяха пуснати 160 000 ваксини в аптечната мрежа. „Допълнително ще бъдат внесени още ваксини, ако останат от квотите за разпределение на другите държави. От март знаете за пандемията, която обхвана целия свят, търсенето на противогрипни ваксини стана изключително голямо и индустрията не може да задоволи нуждите на нито една държава“, коментира той.

avatar