Проучване: Три пъти по-малко българи планират лятна почивка

Проучване: Три пъти по-малко българи планират лятна почивка

СПОДЕЛИ
Снимка:На морето.бг

Кризата с коронавирус е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти.

Това показва проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено по телефона сред 1000 българи, преди летния туристически сезон. Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена – заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас.

Регистрира се и вълна на своеобразен “туристически патриотизъм”. Над 80 на сто от анкетираните, например, избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина. Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72 процента. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса, коментират от “Галъп”.

Цялото проучване вижте ТУК

avatar