Проучване: Какво има в шпековия салам „Бургас“?

Проучване: Какво има в шпековия салам „Бургас“?

СПОДЕЛИ

Асоциация „Активни потребители“ направи проучване какво съдържат саламите с наименованието „Бургас“, които произвеждат различни фирми у нас.

В проучването са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието „Бургас“. Закупени са по метода „таен клиент“ от търговската мрежа в страната.

Рецептата е следната: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са 4 съставки.

„Оригиналният производител е „Родопа-Бургас“. Според сведения на бивши служители от завода техния шпеков салам се е ползвал с голямо уважение в страната най-вече поради строгото спазване на качеството на продукцията. Репутацията е завоювана и много месопреработватели искат да се възползват от утвърденото в миналото име“, казват от Активни потребители.

Проверката показва, че съвременните колбаси „Бургас“ значително са „забогатели“. Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продуктът Аро с 23 съставки, описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас резерва със 7. Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини.

„Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др.“, коментират от Активни потребители.

Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

avatar