Противогрипните ваксини за хора над 65 г. ще бъдат безплатни

Противогрипните ваксини за хора над 65 г. ще бъдат безплатни

СПОДЕЛИ
ThinkStock/Getty Images

И тази година противогрипните ваксини ще бъдат безплатни за хората над 65-годишна възраст.

През последните 4 години има дефицит, предупреждават лекарите. Те се опасяват, че тази година ще бъде по-тежка. Много възрастни хора признават, че биха си сложили противогрипна ваксина, защото имат множество заболявания и ваксинацията ще им донесе по-голямо спокойствие.

Наистина хората са стресирани и искат да изкарат по-леко зимния сезон и поне да са сигурни, че ако се разболеят, това няма да бъде сезонният грип“, смята пък д-р Николова.

Родителите също очакват сезона на вирусите с напрежение. Техните притеснения са свързани с това колко често ще се налага децата да остават вкъщи, ако се стигне до спиране на цял клас. А за по-малките деца носенето на маски ще е изпитание.

Личните лекари предупреждават, че най-големият хаос се задава около тестването на децата, защото нямат право да дават направления.

Поставям се на мястото на родителя как обикаля с дете с 38 градуса от едно място на друго. От един специалист на друг. Винаги системата трябва да работи в полза на пациента“, уточни личният лекар.

Отворен остава и въпросът колко често родителите ще имат право на безплатните тестове и кой ще плаща за тях, ако семейството няма финансова възможност да посрещне подобен разход.

avatar