Противогрипните ваксини свършат до два дни

Противогрипните ваксини свършат до два дни

СПОДЕЛИ

Новата партида противогрипни ваксини вече се разпределя в аптечната мрежа. Това обяви по БНТ Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки за ваксините.

В сравнение с миналата година ваксините са с 10 000 повече, но бройката е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене, коментира Костов. По думите му ваксините ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи.

Николай Костов потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

“Понякога ваксините сме ги изхвърляли част от тях. И ние, и дистрибуторите, защото няма търсене и остават около 20-30% неизползвани. Не се ли използват октомври, най-късно ноември се изхвърлят”, обясни Костов.

По думите му не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева е цената на ваксината.

В България имунизацията срещу грип е на ниско ниво.

През 2019 г. е приет национален план за имунизация срещу сезонен грип за лица на и над 65 години. До 25% през 2022 г. трябва да стане нивото на ваксинация сред възрастните хора. Ваксините се поемат от НЗОК. Ваксините се получават при поръчка при личните лекари.

Ваксинацията става от 1 октомври до 31 декември. 113 835 ваксинации са осъществени през миналата година за този период на рисковите групи сред възрастните.

avatar