Протест във Варна с искане за закриване на Делфинариума

Протест във Варна с искане за закриване на Делфинариума

СПОДЕЛИ

Варненци излязоха в събота на протест пред Делфинариума във Варна с искане той да бъде затворен. Причината за това е скорошният смъртен случай на бебе делфинче, станал пред посетители по време на представление.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е orig-1-3-1024x774.jpg
Снимка:Булфото

По думите им би било добре част от Варненския залив да бъде заграден и превърнат в резерват, където делфините да се адаптират към свободния начин на живот в открито море, където им е мястото.

Според протестиращите такива паркове злоупотребяват с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес. Те напомнят и зачестилите смъртни случаи през последните години.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е orig-2-1-1024x750.jpg

Природозащитниците са категорични, че шоуто е вид експлоатация, а сградата е твърде тясна за делфините, които имат нужда да плуват по 150 км на ден.

Тук са принудени да живеят в басейнче от 12 метра и когато шоуто свърши, вие се прибирате вкъщи, а те остават тук цял живот, негодуват екозащитниците.

В събота дружеството-собственик на атракциона “Феста делфинариум” разпространи становище до медиите – публикуваме го без съкращения и без редакторска намеса:

ИЗЯВЛЕНИЕ ОТ ДЕЛФИНАРИУМ ВАРНА
През последните седмици в публичното пространство беше казано много за Делфинариум Варна. Редица неверни твърдения със сензационен характер спечелиха вниманието на медиите. Делфинариум Варна е институция, която съществува от 35 години, не на база сензация, а качествена грижа и експертиза. Като такава, сме длъжни да хвърлим светлина върху неверните обвинения, които бяха отправени към нас. Време е непроверените твърдения да отстъпят пред фактите.

  1. Никога новородените делфинчета в Делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка си и тя не позволява на никого да се доближи до него. Световно известен факт. За осигуряване на допълнително спокойствие на новороденото и неговата майка, те бяха изолирани в отделен басейн, а Делфинариумът бе затворен в първите дни след раждането.
  2. Варненският делфинариум функционира съгласно действащото българско законодателство. Всички питомци в него са родени при нас или са дошли от други делфинариуми, като 2 от тях обитават Делфинариума от самото му откриване преди 35 години. За обитателите се полагат компетентни грижи, от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар. Рибата, с която храним нашите питомци, се доставя от специализиран доставчик от Холандия, който снабдява и други делфинариуми в Европа, и бива подложена на биологични анализи и контрол.
  3. Делфинариумите нямат единствено атракционна функция. Доказано е, че те въздействат благоприятно на хора с различни заболявания. По тази причина Делфинариум Варна е допускал и допуска безвъзмездно деца и възрастни, на които контактът с делфините може да повлияе лечебно. Това е и една от причините делфинариумите да не са явление единствено в България. В Европа делфинариумите са над 40 – в Испания – 10, в Германия – 2, в Италия – 3, в Португалия – 2, в Румъния – 1, в Украйна – 5, в Холандия – 3, и много други. Само на територията на САЩ делфинариумите са над 30.
  4. Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. Какво означава това? Че ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. Делфините в Делфинариум Варна, както и във всички други делфинариуми по света, са родени и отгледани в питомна среда. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните професионални грижи, които се полагат за тях – благоприятна среда, оптимално и здравословно хранене и ежедневно медицинско наблюдение. В допълнение – само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания.
    Поради факта, че темата за делфините изисква тясно специализирани познания, молим и разчитаме медиите да проверяват твърденията на хора, които не са специалисти в областта, и поради това, твърдят неверни факти. На разположение сме да окажем необходимото съдействие с информация.
    гр. Варна, 24 август 2019 г.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Веска Recent comment authors
Веска
Гост
Веска

А на кучето дали му е хубаво да го водят завързано за каишка, вместо да си живее на свобода?