Протест срещу изграждане на депа за опасни отпадъци в созополското село Атия

Протест срещу изграждане на депа за опасни отпадъци в созополското село Атия

СПОДЕЛИ
снимки:Невена Славова

Жители на село Атия излязоха на протест, срещу изграждането на депа за временно съхранение на опасни битови отпадъци.

Според тях това ще повлияе негативно върху населението, защото в обекта,по думите им, ще се култивират опасни пестициди, хербициди, олово и живак.

На протеста се събраха около 100 души, като въпреки голямата жега присъстваха семейства с малки деца и възрастни хора. Недоволните затвориха пътя към селото, като пресичат намиращата се там пешеходна пътека. Край главния път Бургас – Созопол, в района на разклона за село Атия има два полицейски автомобила.

Снимка:btv

Протестиращите настояват за провеждане на местен референдум, трите депа да бъдат преместени на по-подходящо място. Те се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 м от къщите в село Атия.

Първото депо е за инертни и строителни материали, второто е за непотребни електроуреди, а третото е по швейцарска програма с еврофинансиране за съхранението на опасни битови отпадъци.

Центърът за временно съхранение на опасни битови отпадъци ще обслужва пет общини, сред които и Созопол. Опасенията на местните хора е, че това няма да е временно, а постоянно.

Контролът върху съхранението е на екоинспекцията в Бургас. От там казаха, че опасните битови отпадъци като лакове, бои, лепила, домакински препарати и химикали, както и електронно оборудване ще бъдат събирани от специализирани автомобили. Те ще се съхраняват в специални контейнери най-много една година.

Отпадъците ще се складират в центъра, след което ще се транспортират към други оператори, които да ги да преработват.

“Тази площадка нямаше да бъде тук ако смятах,че не е безопасна. Тя е минала през процедурите, които има. При всички положения по-безопасно е тези специфични битови отпадъци да минават от тук, отколкото да са в кофите за боклук. Това, което е направено тук е по най-високите швейцарски стандарти”, каза екоминистър Нено Димов.

Той напомни, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на следващата година. Който няма – ще бъде санкциониран.

Коментари

avatar