Прокуратурата погна бургазлия, продавал белина като лекарство

Прокуратурата погна бургазлия, продавал белина като лекарство

СПОДЕЛИ

Районна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за извършена измама, касаеща продажба на белина като чудотворно лекарство .

То е образувано за това, че за периода от неустановена дата през 2019 г. до 21.08.2019 г. в Бургас, Светослав Стаматов от Бургас с цел да набави за себе си имотна облага – да се сдобие с парични средства възбудил и подържал заблуждение у неопределен кръг лица, че лекарството, което им продава ще ги излекува от онкологично заболяване, аутизъм, здравословни проблеми с бъбреците, както и от други заболявания и с това им причинил имотна вреда.

Става дума за предлагане чрез интернет сайт – вече недостъпен – на продукт, наречен Miracle Mineral Solution (MMS) или ММС на български, който всъщност представлява опасен химикал със състав и действие, които са сходни и дори по-опасни от белината за чистене и дезинфекция.

Шишенцата с “чудодейното лекарство” се поръчвали по телефона,показа разследване на bTV . Светослав Стаматов препоръчва продукта си с думите: “Чисти вируси, бактерии, гъбички, паразити и възпаления. Пиете го осем пъти на ден и впръсквате два пъти”. Пред апартамента му в Бургас, вече пред камера, обаче мъжът отрече да продава лекарства. По думите му продуктът “пречиства вода”.

Според експерти веществото не е просто опасно, то може да бъде и смъртоносно. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни пред бТВ, че въпросният продукт е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация.

По думите на д-р Кунчев само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други изпитват сериозни здравни проблеми. Освен това много хора отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват, или не вярват на традиционната медицина.

Коментари

avatar