Проф.Константинов: Чака ни суша и безводие

Проф.Константинов: Чака ни суша и безводие

СПОДЕЛИ

Чaкa ни cушa и бeзвoдиe. Щe бъдaт нaпрaвeни oпити дa бъдe изтoчeнa и мaлкoтo вoдa в язoвиритe. Трябвa дa ce прeкрaти изпoлзвaнeтo нa вoдaтa им зa вcякaкви други нужди, ocвeн зa битoви. Прeдприятиятa дa бъдaт тaкa дoбри дa cи нaпрaвят coндaжи. Пoдзeмнитe вoди ca 50 пъти пoвeчe oт тaзи, кoитo ca нa пoвърхнocттa. За това предупреди по БНТ математикът прoф. Михaил Кoнcтaнтинoв пo пoвoд вoдната криза в Пeрник.

Той настоява да се прекрати използването на водата в българските водоеми и язовири за всякакви други нужди, освен за питейно-битови нужди.

Анализаторът добави, че това, което наблюдаваме в момента, сме го гледали точно преди 25 години, когато към края на 1994 г. София беше оставена без вода. “Тогава някакви идиоти източиха водата, за да въртят две малки електроцентрали и да дадат вода на “Кремиковци”, припомни той.

Константинов твърди, че трябва да се реши за живота и здравето на хората ли ще се тревожим, или за парите на предприятията. “Ние идиоти ли сме, или само така изглеждаме – попита той. – Това просто трябва да се прекрати, това е безумие и не може така да продължава. Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят. И с право, ако така продължава. Трябва да си напълно ненормален първо да го направиш това нещо и второ да настояваш още да го правиш”, риторично попита анализаторът, като визира “Стомана индъстри” – Перник, който поиска, въпреки празния язовир “Студена”, отново да взима вода от там.

Константинов смята, че министерска оставка не решава въпроса. “Не му завиждам на този, който ще поеме водите.

Цялото интервю вижте тук

avatar