При избори сега: Пет партии влизат в парламента

При избори сега: Пет партии влизат в парламента

СПОДЕЛИ

Пет партии влизат в следващото Народно събрание. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП – 23,4%.

Изследване на “Тренд” през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август.

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Източник: rctrend.bg

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на “Има такъв народ” (15,9%). ДПС (10,4%) и “Демократична България” (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и “Обединени патриоти” запазват шансове за представителство в него.

Най-общо по данните личи, че на не малка част от българските граждани темата за нова конституция по-скоро им е чужда.

Източник: rctrend.bg

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. 

Източник: rctrend.bg

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа” в периода 29 август – 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи. 

avatar