Предупреждение за силен вятър и дъжд в събота

Предупреждение за силен вятър и дъжд в събота

СПОДЕЛИ

В събота се очаква много ветровито време, особено в Източна България и в районите на север от планините, където южният вятър ще бъде бурен, с пориви и над 100 км/ч – в сила е предупреждение от първа и втора степен за вятър и дъжд. 

През втората половина от деня главно в западната половина от страната се очакват значителни по количество валежи, придружени от гръмотевични бури. Възможни са и градушки.

За 26.09.2020 г. НИМХ издава предупреждение за опасни метеорологични явления в 27 области. За по-голямата част от страната е в сила предупреждение от първа степен (жълт код) за силен и поривист южен вятър с пориви 20-24 м/сек., а за областите Перник и Кюстендил и за валежи. В 7 области от страната е в сила предупреждение от втора степен (оранжев код). За областите, обхващащи Предбалкана (Враца, Ловеч, Габрово и В.Търново) предупреждението е за фьон с пориви до 27 м/сек., а за областите – Благоевград, Смолян и Кърджали предупреждението е и за значителни валежи, достигащи на места до 30-50 л/кв.м.

За 26.09.2020 г. НИМХ издава предупреждение за опасни метеорологични явления в 27 области. /Снимка:НИМХ

В неделя и понеделник в Югоизточна България температурите ще са все още по-високи – до към 28°-29°, докато в останалата част от страната ще са предимно между 20° и 25°. В неделя валежи почти няма има, но в понеделник отново ще започнат превалявания от дъжд.

avatar