Предпазна маска за лице превежда речта ни на 8 езика /ВИДЕО/

Предпазна маска за лице превежда речта ни на 8 езика /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Компания по роботика от Япония разработи маска за лице, способна не само да ни предпази от инфекциозни заболявания, като например коронавирус, но и да преведе речта ни на осем различни езика.

Смарт маската C-FACE от Donut Robotics се свързва чрез приложение и Bluetooth за мобилно устройство, което след това превежда речта в текстови съобщения, диктува и дори извършва разговори. 

Тя може да преведе речта на потребителя от японски на английски, френски, индонезийски, испански, китайски, корейски, тайландски и виетнамски.

Маската е пластмасова, съобщава T+L.

“Комбинирахме маската, която дълго време защитава човешкото здраве, с най-новите технологии”, се казва в уебсайта на компанията.

Преди пандемията Donut Robotics си осигури договор за доставка на роботи и преводачи за летище Ханеда в Токио.

Но тъй като бъдещето на въздушните пътувания е несигурно, компанията иска да разработи продукт, който може да се използва по време на пандемията и след нея.

Инженерите решават да адаптират софтуера за превод към маската и след няколко прототипа тя е пусната в интернет, за да потърси финансиране.

„Години работихме усилено върху роботи и използвахме тази технология, за да създадем продукт, който отговаря на начина, по който коронавирусът промени обществото“, казва главният изпълнителен директор на Donut Robotics Таисуке Оно пред Ройтерс.


Маската вече е събрала повече от 260 000 долара на уебсайта за краунфъндинг Fundinno. Очаква се да бъде пусната на пазара през септември.

Тя се продава за около 40 долара. Първите 5000 ще бъдат продадени в Япония, но бъдещите могат да бъдат продадени в Китай, Европа и САЩ в близко бъдеще.

Donut Robotics планира да използва своето финансиране за по-нататъшно разработване на маските, евентуално добавяне на AR или VR компоненти, за да подпомогнат превода от изображения, а не само от реч.

avatar