Предлагат затваряне на всички училища, детски градини ,нехранителни магазини и заведения

Предлагат затваряне на всички училища, детски градини ,нехранителни магазини и заведения

СПОДЕЛИ

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, общественият транспорт.

Ето и предложенията:

1. Удължаване срока на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Ако мерките дадат резултат, ще се направи всичко възможно за Коледа да се обмисли разхлабването на мерките. Резултат се очаква след 21 дни.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе среща с членовете на Националния оперативен щаб за пандемията от Covid-19, съобщиха от Министерски съвет.

avatar