7 юли е Световния ден на шоколада. Датата била избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.
Ацтеките наричали какаовите зърна „храна за боговете“, а какаовото дърво било свещено за тях, смятали го за дар от бог Кетцалокоатъл. Използвали зърната му дори като платежно средство.
Още маите го свързвали с плодородието, затова и до днес шоколадът се възприема като афродизиак.
Първото шоколадово блокче било направено през 1842 г. от британеца Джон Кадбъри. По-късно в Швейцария Даниел Петер решил да експериментира. Към какаото той добавил кондензирано мляко и това било началото на познатия ни днес млечен шоколад.
Денят на шоколада се отбелязва във всички страни от Европейския съюз. А според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета.