Празник на черешата в Кюстендил

Празник на черешата в Кюстендил

СПОДЕЛИ
Снимки: Фейсбук

Празникът на черешата започна в Кюстендил. По време на откриването заместник-министърът на земеделието Лозана Василева посочи, че това събитие е сред най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е изграден и институт по земеделие, в който се изпитват и създават нови сортове, по-устойчиви и по-плодоносни.

„Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват климатичните условия, географското разположение и селекцията на сортове череши – това са предпоставки да бъдем един добър производител“, каза тя, цитирана от БТА

Посочено беше, че Кюстендил може да се похвали с една добра реколта от череши. По оперативни данни тази година площите за реколтивиране са над 16 хил. дка. През изминалата година в района на Кюстендил са произведени над 6 200 тона, 35 на сто от тях са били за прясна консумация, а останалите са били за преработка.

Зам.-министърът заяви, че черешопроизводството, което е широко застъпено в Кюстендил е приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони. В областта общо от 135 проекта, финансирани по програмата, 77 са в сектора на производството и преработката на череши. Това са близо 20 млн. лева средства, постъпили в земеделските производители от областта.

Спектакълът-атракция „Античността оживява на „Хисарлъка“ беше представен вчера. Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали бяха част от магията на проекта, създаден от 50 младежи на сдружение „Дебют“.

Празникът продължава и утре /23 юни/ и включва разнообразни събития, чрез които центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии и производители на череши.

avatar