Повдигат обвинения на седем души след спецакцията в Бургас

Повдигат обвинения на седем души след спецакцията в Бургас

СПОДЕЛИ
Снимка:БНР

Седем човека са с обвинения след арестите в Бургас по разследването срещу група за рекети и изнудвания.

Това заяви говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. При операцията са претърсени близо 40 адреса.

Мъж от старозагорския затвор, който излежава доживотна присъда заради убийство, е осъществявал контакт с престъпната група за рекети в Бургас.

Той е създавал цялата организация, но друго лице е ръководителят на организираната престъпна група. Той реално е 7-ият член на бандата, но вече е в затвора. Там излежава доживотна присъда. Говорителят на спецпрокуратурата уточни, че мъжът е осъден за убийство на двама души с взрив. Затворникът комуникирал с бандата чрез мобилно приложение на нелегално внесен зад решетките телефон и е давал указания.

Самата група е действала в две направления – да заплашва хора и фирми, принуждавайки ги да сключват договор с тях, и да дават пари срещу висока лихва. 

,,Членовете на групата са осъществявали побой над клиенти и конкурентни фирми с цел да се откажат от бизнеса си. По отношение на второто направление – когато хората не са били в състояние да си изплатят задълженията заради високата лихва, те били пребивани. Към момента се повдигат обвинения на седем лица, като на шест от тях ще бъде внесено искане за постоянна мярка “задържане под стража“, обясни още Милева.

Членове на бандата често наемали магазини за през лятото, плащали първия наем, а след това го ползвали без пари. Когато наемодателят си търсил вноската го пребивали.

“Досъдебното производство е образувано през август т.г. срещу организирана престъпна група, която била създадена с цел изнудване на крупни бизнесмени в област Бургас, принуждавани със сила и заплаха да прехвърлят своя бизнес”, обясни още говорителят на Специализираната прокуратура.

avatar