Поморие ще почете паметта на Васил Левски

Поморие ще почете паметта на Васил Левски

СПОДЕЛИ

На 19 февруари 1873 година, в околностите на София, Майка България се прощава със своя велик син Васил Иванов Кунчев. Заради делата му като народен водач и гениален организатор, и заради безсмъртните му прозрения Апостолът на свободата остава жив и до днес в сърцата на милиони българи.

С общоградско поклонение в Поморие ще бъде почетена 145-ата годишнина от гибелта на Левски. От 10.30 часа пред бюст-паметника му в центъра на града ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат изчетени част от творбите, отличени в литературния конкурс за ученици „Смълчани пред Апостола“.

По случай годишнината в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ Поморие ще бъде изложен портрет на Дякона. Счита се, че това е най-достоверното негово изображение и служи за основа на всички последващи произведения. Портретът е дело на Георги Данчов – Зографина, близък съратник и приятел на Левски.

Община Поморие кани всички жители и гости на града – 19.02.2018 г. от 10.30 часа, пред монумента на Левски и в ГХГ „Дечко Стоев”.

avatar