Показват богатството на Тутанкамон в Бургас

Показват богатството на Тутанкамон в Бургас

СПОДЕЛИ
  1. Изложба “Тутанкамон – една недовършена любовна история”ще  гостува в Бургас това лято. Експозицията ще бъде отворена от 1юли до 30 септември в сградата на Държавната опера. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Изложбата представя гробницата на “момчето цар” Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница – “Преддверието” или “Стаята на могъществото и властта”, “Златният трон” – наричан още “Шедьовърът на стаята”, “Погребалната камера”, “Съкровищницата” и “Позлатеният олтар”. Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот.

“Тутанкамон – една недовършена любовна история” е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

 

Коментари

avatar
trackback
НА МОРЕТО | Джаз концерт на остров Света Анастасия

[…] Показват богатството на Тутанкамон в Бургас […]

trackback
НА МОРЕТО | Живи пеперуди отново ще летят в Експоцентър “Флора”- Бургас

[…] Показват богатството на Тутанкамон в Бургас […]