Петролът се срина. Идва ли криза в световната икономика?

Петролът се срина. Идва ли криза в световната икономика?

СПОДЕЛИ

Цените на петрола падат главоломно, тъй като пандемията от коронавирус се разраства в световен мащаб и на фона на продължаващата ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, информира Ройтерс.

По данни на лондонската борса ICE, тази сутрин барел WTI струва малко над 20 долара. Отбелязаният минимум е 20.06 долара.

Цената на сорта Brent отбеляза спад от 7%, до 23.28 долара за барел.

Анализаторите чертаят мрачни прогнози – експертите от Goldman Sachs предупредиха, че цените могат да паднат до близо 20 долара за барел, което ще има тежки политически и икономически последици за световната икономика, пише Bloomberg.

Шоковото поевтиняване ще навреди тежко на бюджетите на зависимите от нефта държави и може да промени глобалната политика.

Миналият понеделник Москва заяви, че може да издържи на цени на петрола от порядъка на 25-30 долара за барел между 6 и 10 години. Междувременно Рияд може да си позволи петролът да държи цена от 30 долара за барел, но ще трябва да продава повече, за да омекоти удара по приходите си, според източници от Рияд.

Русия ще бъде изправена пред по-висока инфлация и лихвени проценти в резултат на ценовата война, смята ръководителят на надзорния съвет на Московската борса Олег Вюгин.

Под управлението на настоящия президент на Русия Владимир Путин страната натрупа резерви от 570 млрд. долара и рублата стана свободно плаваща, което позволява бързото ѝ адаптиране към пазарните условия и обезценяване. Според анализатори Русия е в много по-добра позиция да издържи икономически шок, отколкото бе през 2014 г., когато Западът ѝ наложи санкции заради анексирането на полуостров Крим от Украйна, и отколкото бе през 2008 г., когато бе засегната от световната финансова криза.

avatar