Петима души са загинали при срутване на сграда в Рио де Жанейро...

Петима души са загинали при срутване на сграда в Рио де Жанейро /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души загинаха, деветима са ранени, а други 13 души бяха обявени за изчезнали след срутването на две жилищни сгради в Рио де Жанейро, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Инцидентът е станал във фавелата Музема – един от бедните квартали в западната част на бразилския мегаполис.

Живущите в сградите, които са били съответно на 4 и 6 етажа, са се нанесли в тях преди 6 месеца. Екипи на Гражданска защита евакуираха хората от съседните сгради заради опасения от още срутвания. Фавелата Музема беше тежко засегната от проливните дъждове при преминаването на мощната буря над Рио де Жанейро тази седмица, която взе 10 жертви и причини мащабни щети. Властите съобщиха, че по време на срутването на двете сгради времето е било ясно и не е валяло.

Улиците на фавелата обаче все още са под вода и живущите в квартала са откъснати от света от понеделник. Според кметската управа на Рио повечето сгради в района са построени без разрешително и властите са правили опити да ги разрушат – действия, които са били спрени с решение на съда.Фавелата Музема е под контрола на организирана престъпна групировка, която държи правата върху имотите, разпределението на битовия газ и осигурява „защита“ на собствениците на малък бизнес. Според разследващите срутването на двете сгради по всяка вероятност зданията са били построени по нареждане именно на тази криминална група.

По оценка на властите в квартала има около 60 жилищни сгради, които са извън регулация, нямат официални разрешителни за строеж и за продажба.

avatar