Перник ще се захранва с вода от София

Перник ще се захранва с вода от София

СПОДЕЛИ

Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на София. Този вариант представи министър Емил Караниколов след извънредната срещата при премиера Бойко Борисов за водната криза в Перник.

„Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от “Белмекен”, каза Караниколов.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

„Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-45 дни”, каза още той.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия.

В понеделник правителството ще предложи на Столичния общински съвет да разреши използването на инфраструктура на "Софийска вода" АД за преминаването на водни обеми от водосбора на Белмекен към Перник. Няма да източваме водата на София. Ще се използва единствено инфраструктурата на "Софийска вода" АД. Към момента това е единственото решение, което може да помогне на Перничани и да не нанесе някакви щети, докато язовир "Студена" не започне да се пълни. Не трябва да се гледа на водата като даденост, а като скъп продукт, който трябва внимателно да се разходва.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 17 януари 2020 г.

Коментари

avatar
trackback
НА МОРЕТО | Водата в Перник свършва след 10 дни

[…] Перник ще се захранва с вода от София […]