Пак се спука тръбата във Варненския залив,потекоха фекални води в морето

Пак се спука тръбата във Варненския залив,потекоха фекални води в морето

СПОДЕЛИ
Снимка:Архив 19/05/2020

Тръбопроводът по дъното на Варненския залив отново се е спукал на 15 януари.

Институциите във Варна обаче, съобщават за това едва днес.От “ВиК Варна” подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми в налягането и дебита от станция “Аспарухово”.На същия ден от Общината възлагат на изпълнителя „Хидроремонт ИГ“ да направи проверка.

Припомняме,че през месец май 2020 година,Варненският залив бе залят от фекални води.Причините за бедствието бяха две – аварирала отпадна канализация за около 30 000 души, плюс пасивност на институциите, които от месеци са наблюдавали безучастно.Община Варна, собственик на съоръжението, съобщи тогава, че веднага стартира ремонт,а директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева заяви, че щетите в екологичен план са сравними с поражения от преди десетилетия.

След откритата голяма авария тръбопроводът започна да се строи отново, като от септември миналата година той е временно положен по дъното на езерото на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. Днес от фирмата изпълнител са потвърдили аварията. Огледът е показал, че тръбата е прегъната, има пукнатина и през нея има “частично изтичане на отпадни води”. От фирмата смятат, че причина за това е неравният терен под временната тръба.

От „Хидроремонт ИГ“ са обявили, че имат готовност да ремонтират тръбопровода за своя сметка в рамките на два работни дни при подходящи метеорологични условия.

avatar