Пада забраната за транспорт и търговия с овце и кози в Бургас,...

Пада забраната за транспорт и търговия с овце и кози в Бургас, Ямбол и Хасково

Животните ще могат да бъдат придвижвани с издадено свидетелство от ветеринарен лекар

СПОДЕЛИ

Отпада строгата забрана за движение на дребни преживни животни и продукти от тях на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково,съобщиха от Агенция по безопасност на храните. Тя беше наложена през октомври миналата година от Европейската комисия заради чума по дребните преживни животни.

Дребните преживни животни с произход от населените места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед, извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.

Същата мярка се прилага и при движение на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за контрол на болестта. Овладяването на ситуацията и ликвидирането на заболяването е в интерес на животновъдството в България, както от гледна точка на здравеопазването на населението, така и за запазване на доверието на търговските ни партньори на международния пазар.

 

Коментари

avatar