Отпуснаха 20 млн. лева за купуване на медицински хеликоптери

Отпуснаха 20 млн. лева за купуване на медицински хеликоптери

СПОДЕЛИ

Близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програма “Региони в растеж” /2014-2020 г./ за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случай и кризи. Днес Управляващият орган на оперативната програма одобри проектното предложение на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

С проекта за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.

С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще се осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне, в значителна степен, за спасяването на живота на пациенти в критично състояние, както и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.

Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване на системата на “Спешна помощ”.

В момента с финансиране от ОП “Региони в растеж”/2014 – 2020/ се изпълнява и проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставката на 400 нови линейки.

avatar