Отново откриха опасна бактерия в риба и колбаси на българския пазар

Отново откриха опасна бактерия в риба и колбаси на българския пазар

СПОДЕЛИ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти – 143 проби, сирена с кратък период на зреене – 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 – проби. Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни, съобщават от агенцията.

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на Листерия в храни в кратък период от време.

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката

[…] […]