Отлагат смяната на касовите апарати

Отлагат смяната на касовите апарати

СПОДЕЛИ

С четири месеца се удължава срокът по прословутата Наредба Н-18 на Министерството на финансите за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), съобщи “Капитал”. Така вместо до 30 септември те ще имат време до края на януари 2020 г. да отговорят на изискванията на нормативния акт.

За електронните магазини пък срокът се измества за 31 март на следващата година. Предложенията са на Националната агенция за приходите (НАП), като оттам заявиха, че очакват текстовете да получат одобрението на министъра на финансите. След това ведомството трябва да публикува конкретните текстове за обществено обсъждане на сайта си, като прогнозите са това да стане до края на седмицата.

Новите изисквания към търговците бяха приети през есента на миналата година с цел да се ограничи сивият сектор, като според НАП от укриване на обороти фискът губи годишно около 330 млн. лв. Участвали в работните групи твърдят, че освен сроковете ще има и други промени в текстовете, като например отпадане на изискването, когато се плаща с карта при поръчка онлайн, да се изисква издаването на касова бележка от е-магазините.

Коментари

avatar