Откриха венециански монети при разкопките на Русокастро

Откриха венециански монети при разкопките на Русокастро

СПОДЕЛИ

Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Става въпрос три сребърни венециански монети в много добро състояние. Това са грошове, известни с името “матапани”. Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена. За това информираха от Регионалния исторически музей в Бургас.

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на трон, а от другата – Свети Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.

Монетите са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро. В момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие.

Разкопките на средновековния град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

Коментари

avatar
trackback
НА МОРЕТО | Зона за отдих с уникални атракции градят край крепостта Русокастро с европари /СНИМКИ/

[…] Откриха огромна кула от 13-и век в крепостта “Русокастро” край Бургас/СНИМКИ/ Откриха венециански монети при разкопките на Русокаст… […]

trackback
НА МОРЕТО | Камили и бизони са се разхождали край Бургас през Средновековието

[…] в крепостта “Русокастро” край Бургас/СНИМКИ/ Откриха венециански монети при разкопките на Русокаст… Икона от 10-ти век откриха при разкопките на крепостта […]