Откриха огнище на птичи грип в Ловешко

Откриха огнище на птичи грип в Ловешко

СПОДЕЛИ

Ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) констатираха в животновъден обект в ловешкото село Лисец. Пробите са били потвърдени вчера от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, съобщават от БНР.

Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. Българската агенция по безопасност на храните е предприела всички мерки за ликвидиране на заболяването и срещу разпространението на инфекцията сред птиците в района.

Всички отглеждани в обекта птици са умъртвени. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява и търговията с домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Към момента се проучват причините, довели до заболяването. Предстои свикване на комисия, която ще обходи обектите за клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.

От БАБХ напомнят, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, за да се предотврати възможността диви птици да ги заразят, а оттам и питомните да прихванат вируса.

Коментари

avatar