Отиде си гениалният Енио Мориконе

Отиде си гениалният Енио Мориконе

СПОДЕЛИ

Почина италианският композитор и носител на наградата “Оскар” Енио Мориконе, съобщава агенция АНСА. 

Мориконе е известен със своята музика към повече от 570 филма. Само 30 от тези филми са уестърни, но той е известен най-вече с тях. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

Композиторът изнесе концерт пред българските си почитатели в София през 2013-а г. В едно от последните си интервюта Мориконе се обяви против пеенето по балконите в Италия от уважение към жертвите на Covid-19 и призова за спокойствие по време на пандемията.

Роден в Рим на 10 ноември 1928 г., Мориконе изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. 

През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи. През 1965 г. пише музиката към „За шепа долари“ на Серджо Леоне, а по-късно и към други спагети-уестърни. До 1968 г. той намалява работата си извън филмовото изкуство, като през тази година написва музика за 20 филма.

Получава първия си Сребърна лента през 1970 г. за музиката към „Представи си, че една вечер на вечеря“ (Metti, una Sera a Cena), а втората идва само след година, за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за Оскар за пръв път за музиката към „Райски дни“, през 1986 г. за „Мисията“, 1987 г. – „Недосегаемите“, и през 2001 г. за „Малена“. През 2007 г. получава Оскар за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.).

avatar