Оправдан бивш шеф на „Топлофикация-София“ осъди прокуратурата за над 176 000 лева

Оправдан бивш шеф на „Топлофикация-София“ осъди прокуратурата за над 176 000 лева

СПОДЕЛИ

Бившият шеф в столичната “Топлофикация” Емил Антонов, който 10 години беше разследван и подсъдим за присвояване на милиони, но накрая делото срещу него беше прекратено, осъди прокуратурата да му изплати обезщетения за над 176 000 лева. Решението не е окончателно, но втората инстанция му присъди повече от първата.

Антонов заведе дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и преди дни Софийският апелативен съд (САС) му е присъдил обезщетения от 40 000 лева за преживените страдания през годините и над 136 000 лева за пропуснати ползи от неполучени заплати, показва проверка на “Лекс”.

Делата по ЗОДОВ са естествено продължение на завършилите с оправдателни присъди наказателни процеси, а когато са били публични с обвиненията, свързани с работата на подсъдимите, налаганите след това обезщетения са много по-големи. По-трудно доказуеми са понесените имуществени вреди и в случая с Антонов впечатление прави именно крупното обезщетение за тях.

От решението на съдебния състав с председател Атанас Кеманов става ясно, че освен обичайните вреди Антонов е бил обект на подигравки от страна на евентуални работодатели и в продължение на 10 години е опитвал, но не е успявал да си намери работа по специалността. Съдът приема, че той е бил обречен да се изхранва с по-нискоквалифицирана работа и единствената причина за това е публичният съдебен процес срещу него.

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Шофьор на нелегални мигранти избяга при полицейска проверкаНА МОРЕТО | МВР залови 15 мигранти край Ихтиман Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | МВР залови 15 мигранти край Ихтиман

[…] […]

trackback
НА МОРЕТО | Шофьор на нелегални мигранти избяга при полицейска проверка

[…] […]