Опасност от наводнения в Бургас и Варна !

Опасност от наводнения в Бургас и Варна !

СПОДЕЛИ

“Оранжев” код за опасно време е обявен за понеделник, 1 октомври, в Бургас и Варна . Според синоптиците през нощта срещу понеделник и в понеделник на много места в Централна и Източна България ще вали дъжд, а в крайните източни райони валежите ще са значителни.

Хидролозите предупреждават, че през следващото денонощие има опасност и от наводнения в Югоизточна България.

Според Европейската система за предупреждение от наводнения, в резултат на валежи, вечерта на 01.10 и през нощта на 01 срещу 02.10 ще има значителни повишения на речните нива в района на гр. Бургас и гр. Варна.

В 5 области е издаден предупредителен оранжев код за валежи, в 13 – кодът е жълт.

В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения: в сутрешните и обедни часове на 01.10.2018 г. във водосборите на р. Средецка, р. Факийска река, р. Изворска, р. Маринка, р. Ропотамо, р. Дяволска, р. Караагач, р. Лисово дере, р. Велека, р. Резовска; във вечерните часове на 01.10.2018 г. и през нощта на 01 срещу 02.10.2018 г. във водосборите на р. Провадийска река, р. Фандъклийска река, р. Панаир дере, р. Двойница, р. Вая и р. Дращела.

В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения: в сутрешните и обедни часове на 01.10.2018 г. в планинските притоци на р. Тунджа, в средното и долното течение на р. Марица и в притоците на р. Арда над яз. Кърджали и р. Върбица и р. Крумовица; във вечерните часове на 01.10.2018 г. и през нощта на 01 срещу 02.10.2018 г. в притоците на р. Тунджа (р. Енинска и р. Мъглишка) и на р. Марица (р. Лефченска и р. Голяма).

Областите, които за понеделник, 1 октомври, са предупредени с “оранжев” код, са пет. Към първоначално обявената Бургаска по-късно днес синоптиците добавиха Варненска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Там на места очакваните валежи ще достигнат до 50-60 л/кв.м.
avatar