Окончателно: Отказаха регистрацията на партията на Слави Трифонов

Окончателно: Отказаха регистрацията на партията на Слави Трифонов

СПОДЕЛИ

Върховния касационен съд (ВКС) отряза регистрация на партията „Няма такава държава“. Това става ясно от решение на тричленен състав на върховните съдии от днес.

По същество ВКС потвърждава решението на СГС, които в началото на декември 2019 отхвърлиха молбата на екипа на Трифонов да впишат новата политическа формация. В жалбата си пред ВКС от формацията отхвърлят твърденията, които станаха и повод за първоначалния отказ, че за логото на партията със цветовете бяло, зелено и червено са използвани националния флаг. ВКС обаче смята, че жалбата е неоснователна и изцяло споделят мотивите на СГС и потвърждават, че „Няма такава държава“ е в нарушение.

Върховните съдии посочват, че самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също е нарушение на закона за политическите партии. От ВКС са на мнение,че няма обществена или правна необходимост тази норма да бъде изоставен или осъвременена, за което настояват от партията на Трифонов в протеста си пред съда. Върховните съдии накрая дават да се разбере, че от формацията могат да заявят ново искане за регистрация, но без да ползват флага на България.

Междувременно самият Слави Трифонов по-късно коментира отказа за регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме.”Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката”, казва той и уверява, че ще същите хора ще реистрират нова партия, с ново име и други цветове в логото. Този път формацията ще се нарича “Има такъв народ“.

avatar