Официално откриха паметник на Ботев в Бата

Официално откриха паметник на Ботев в Бата

СПОДЕЛИ

В историята на България има паметни дати. Дати, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Днешният ден, посветен на Христо Ботев – патрон на нашето училище, е един от тези дни. Затова всички ние, ученици и учители, се гордеем, че училището ни носи неговото име и се стремим да бъдем достойни последователи на патриотизма и вярата му“, така директорът на учебното заведение Петя Стоянова постави началото на богатата празнична програма.

Подвигът на Ботевата чета бе подобаващо почетен, но от днес обичта към патрона намери още едно проявление – красив монумент в двора на училището.Бюстът на Ботев е поставен върху гранитен постамент, изработен е от врачански камък и се издига на 3.10 м. Впечатляващата фигура е дело на скулптора Милен Каменов.

Идеята за издигането на паметника, както и голяма част от дейностите по реализирането ѝ, се дължат на Христо Куманов – възпитаник на ОУ „Христо Ботев“ и общественик. Сред основните спомоществователи са Община Поморие, Стоян Палашев и граждани, участвали с финансови средства и с труд.Първите венци и цветя тържествено бяха поднесени пред светлия лик.

Коментари

avatar