Обзор решава в неделя дали да се отдели от община Несебър

Обзор решава в неделя дали да се отдели от община Несебър

СПОДЕЛИ

Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Живеещите там и в шест села – Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница, ще гласуват с „Да“ или „Не“ – населените места да бъдат отделени в самостоятелна община, с административен център Обзор. В момента те са към община Несебър.

Хората в Обзор са разделени на два лагера. Едните искат отделянето на града и 6-те села в самостоятелна община, а другите искат оставане в община Несебър.

Според местни хора зад това отделяне в отделна община на Несебър стоят и интереси на местния и друг строителен и хотелиерски едър бизнес. В случая новата община ще може да взима сама решения за урбанизацията и застрояването на морския бряг и няма да се налага да минават през кмета и общинския съвет на Несебър.

Жителите на 7 населени места ще могат да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места – Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница?

За да бъде признат референдумът, трябва в допитването да участват не по-малко от 40% от хората, които имат право на глас. Повече от половината от тях трябва да са отговорили с „Да“ на въпроса. След това, при положителен вот, се задейства процедурата и областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Крайното решение се взима от МС.

avatar