Община Несебър събори ученическа станция върху апетитен терен в Равда

Община Несебър събори ученическа станция върху апетитен терен в Равда

СПОДЕЛИ
снимка:БГНЕС

Събориха сграда, собственост на МОН, за да освободят апетитен имот на първа линия в Равда. Със заповед на кмета на Несебър Николай Димитров тази сутрин багери нахлуха в почивна база Равда – Стара Загора, която е собственост на “Ученически отдих и спорт” ЕАД – търговско дружество, едноличен собственик на капитала на което е държавата, представлявана от министъра на образованието.Както и към останалите имоти на посоченото дружество на територията на с. Равда, община Несебър, към почивна база “Равда – Стара Загора” още от 2011 г. има претенции от страна на трети лица, претендиращи собственост върху части от терените, включени в базата, въз основа на извършена реституция. От 6 години почивната база фактически не работи заради множество дела на база реституционни претенции за собствеността на земята,съобщи БГНЕС.
Въпросната сграда е разположена върху парцел от около 3 дка, на първа линия, плажът е на 20 м. под сградата. От днес върху скъпия терен вече няма сграда.
Най-скандалното е, че заповедта на кмета е издадена в четвъртък 27 април, след това в петък, 28 април, е работен ден, но ние не сме уведомени, въпреки, че зданието се стопанисва от нас, и се използват почивните дни 29, 30 април и 1 май, когато институциите не работят и не може да се направи нищо. Винаги досега така се е процедирало – изпращат се багери в почините дни и се разчистват терените“, заяви за БГНЕС Емануил Райчев, регионален директор на “Ученически отдих и спорт” към МОН. Според него миналата седмица е имало съдебно заседание, на което е решено да се подготви експертиза от конструктор за състоянието на сградата. Към момента има констативен протокол от общинска комисия, която има предписание, че сградата трябва да бъде съборена, защото представлява опасност за преминаващите хора. Според Райчев това не е точно така, защото там няма преминаващи хора, а парцелът е ограден.
Днес в присъствието на полиция сградата е абсолютно разрушена. Парадоксът е, че всъщност тази земя изобщо не би следвало да бъде реституирана, защото върху нея има реализирано мероприятие на поземлена комисия Несебър, твърди Райчев. Според него, а и според юрисконсулти от тук нататък МОН ще си търси правата по съдебен ред./БНТ

Коментари

avatar